Sider

07.01.2012

Fedme og overvekt er du ansvarlig?


Er det ikke litt spesielt at mye skal skyldes på alle andre enn oss selv.

Er ikke vi staten? Er ikke vi partiene vi stemmer på? Er ikke vi eierne av bedriftene? Er det ikke du og jeg som er forbrukerne med makt?

Er det ikke noen av oss som "glemmer" moralen når lommeboka blir feit?? For hvis det ikke er det, hvem er det som setter kriterier for hva som blir plassert hvor i butikkene? Bestemmer hvilken reklame som får plass. Gir plass for automater på holdeplasser, med hva de  inneholder?

Hvorfor er det tillatt at det blir plassert ut sjokolade automater på t-bane stasjonene i hovedstaden vår?

Hvis vi har en plan for å hjelpe de som sliter, trenger vi ikke sjokolade- og brus automater på t-bane holdeplassen. Offentlig holdeplass som vi må på for å komme oss til og fra jobb og skole.
En trenger heller ikke å måtte gå forbi en haug av hyller med godterier for å gå i butikken. For alle må faktisk gå i butikken for å handle mat. Hvorfor settes ikke dette spørsmålstegn ved? Er vi blitt der hvor vi ikke bryr oss? Tenker at vi kan ikke gjøre noe med det uansett...?

Om du ikke er overvektig eller har fedme har du kanskje med deg barn i butikken. De går vel ikke ubemerket forbi godis-hylla de heller?

Hva med tilbudene som er i denne sjangeren: "Ta fem boller for Kr.25,- " En bolle koster Kr.15,-
En kan føle at en "må" kjøpe 5 selv om en bare ønsker to, fordi det koster så lite og faktisk billigere.
Har du samtidig sagt at du vil bare ha en kommer argumentene på løpende bånd: "Det er billigere med 5 stk.", "Er du sikker? Det er billigere med 5", "Bare en???" osv.

Samfunnet vårt legger opp til at de som sliter litt ikke skal holde ut fristelsene...

Vi åpner jo ikke for narkosalg utenfor alle T-banestasjonene, gjør vi vel.

Mener at hvis vi skal hjelpe hverandre for å få en bedre hverdag, kan vi ikke drive med et dobbelt spill! Pose og sekk funker sjeldent bra…


Lenker om temaet:
Nasjonal faglig retningslinjer for forebygging, utredning og behandling av overvekt og fedme hos voksne: http://www.helsedirektoratet.no/publikasjoner/nasjonal-faglig-retningslinje-for-forebygging-utredning-og-behandling-av-overvekt-og-fedme-hos-voksne/Sider/default.aspx
Vanskelig å slanke seg alene: http://www.tv2.no/nyheter/innenriks/helse/vil-ha-momskutt-paa-slankehjelp-veldig-vanskelig-aa-slanke-seg-alene-3629664.html

Ingen kommentarer: