Sider

07.02.2012

Å være vellykket og ha fast jobb er ingen garanti for og ikke holde på med dop i dagevis

Er jo også ganske interessant om hva som definerer en narkoman. Hva betyr egentlig ordet narkoman og hva skiller en narkoman fra en annen?

Kanskje vi egentlig burde hatt flere nyanser i ordet for å skjønne at det er grader av å være narkoman. Eller ikke bruke ordet narkoman. De unge vil ikke identifisere seg med de som er eldre som går på heroin eller tar sprøyter. Det er også slik at å ta sprøyter er heller ikke ensbetydende med å ta heroin.

Vi har jo noen andre ord slik som blandingsmissbruker og rusmisbruker. Men, ingen av disse vil egentlig treffe de gruppene vi har imellom slik som de som går i dager på forskjellige stoffer, de som røyker hasj bare i helgene og andre som tar i ny og ned. Men, felles for de fleste utenom de som tar litt i ny og ned er at hvis de faktisk blir spurt om å la vær en helg eller vente i noen dager så vil de faktisk ikke klare det. Da vil jeg i hvert fall definere det som om å være avhengig av et narkotisk stoff/rusmisbruker. De unge vil nok identifisere seg mer som rusmisbruker en narkoman. Derfor bør vel egentlig ikke voksne bruke ordet narkoman fordi det er så virkelighetsfjernt for disse ungdommene.  Skulle ønske vi hadde et ord som ungdommene faktisk forsto alvoret og hva det innebærer og at de følte at det var de og kunne startet å arbeide med dette.

Legger ved en artikkel om dette som nå har kommet, med tips til foreldre om symptomene «Vellykkede unge doper seg i dagevis»:  http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/nrk_trondelag/1.7984189

Det er lettere å ta et valg om å ikke begynne, enn å slutte: http://www.umn.no/sider/tekst.asp?side=508
Ungdom mot narkotika: http://www.umn.no/

Ingen kommentarer: