Sider

05.03.2012

Dette er derfor du ikke nådde målet, seieren eller resultatet du ønsket

Spennende når Pensgaard & Hollingen (2006) forteller historier om idrettsstjerner som mister seieren når de fokuserer på at de har vunnet før de er i mål. På grunn av at fokuset er på seieren de tror de har i boks istedenfor veien til målet og dermed seirer noen andre (s. 98).

Her kan en se at det er en sammenhengen mellom indre tanker og prestasjon.

Vil si at dette gjelder også det meste her i livet. Hvis en bare har fokus på hovedmålet/seieren/resultatet og ikke delmålene underveis har vi en tendens til å feile.

Ofte fordi oppgavene kan føles for store og for mange, istedenfor at en tar steg for steg til målet. Andre ganger fordi fokuset er et annet sted enn der det burde være, som på selve oppgaven du har foran deg nå.

Har et eget eksempel på dette. Før red jeg konkurranser på klubb nivå i sprang og dressur. Jeg hadde vunnet sist stevne og varmet opp med den hesten jeg hadde fått utdelt for et nytt klubbstevne i sprang. Jeg hadde allerede da fokuset på en ny seier istedenfor banen jeg skulle ri. Konsentrasjonen var da ikke på det jeg faktisk skulle gjøre og seieren kunne jeg se langt etter. Har tenkt på det i etterkant at hva skjedde egentlig, og lurt litt på om det var fordi jeg tenkte på seieren. Etter av og lest om konsentrasjon og fokusering har jeg fått en annen forståelse av hva som skjedde. Jeg hadde fokusering på feil sted…

Derfor er det viktig å holde fokuset og konsentrasjonen der den hører hjemme. Det du holder på med og neste steg på veien og/eller blikket er rettet forover. Samme om det er idrett, trening eller andre ting her i livet.


Hold fokuset på veien og ikke målet!

Litteratur:
Pensgaard, A. M. & Hollingen, E. (1996). Idrettens mentale treningslære (2006). Gyldendal Norsk Forlag AS

Ingen kommentarer: