Sider

15.08.2014

Saftig og luftig speltbrød! Som er sukker- og laktosefri og sunt

Startet med denne oppskriften her: http://www.brodogkorn.no/oppskrifter/type-bakst/ekstra-grove-brod/kneippbrod/ og har endt med denne jeg gir deg nå. Har prøvd ulike varianter av kornslag, grovere enn dette og ulik hevetid. Syntes denne oppskriften er den beste på smak og den er lettere og luftigere. I og med at jeg har en mistanke om at jeg kanskje har fått intoleranse mot gluten eller et eller annet så prøver jeg meg frem med ulike ting. Valgte derfor å lage dette brødet uten melk og hvete, igjennom hele sommeren. Hvete er jo et veldig diskutert kornslag (pga. manipulering) og i tillegg til at produsentene putter hvetegluten i andre brød som ikke inneholder hvete, hvorfor? Er dette nødvendig? Det er så mange som ikke tåler gluten og laktose, så er det vel påtide at vi er litt kritiske til hva vi putter i oss. Denne oppskriften er fri for sukker, melk og hvetemel.


Dette trenger du (finner du flere økologiske varer enn, jeg har gjort så kjør på!):

400 gram siktet speltmel
500 gram sammalt spelt
100 gram sammalt rug fint
3 spiseskjeer økologisk olivenolje
2 teskjeer flytende økologisk honning
2 teskjeer salt
1 pakke gjær
7 dl lunkent vann

Når det gjelder speltmel kan du spare litt penger om du sjekker litt i de ulike butikkene.

Slik gjør du:
1. Hell opp i lunket vann og tilsett oljen.


2. Hell oppi gjæren.
3. Rør sammen slik at gjæren blander seg med vannet.
4. Tilsett det grove melet.
5. Tilsett salt
6. Tilsett honning og elt deigen.
7. Tilsett det fine melet og elt til en smidig deig.
8. Dekk bakebollen med plast og sett den lunt.
9. Smør formene dine
10. La deigen heve i 45 min (NB! Ikke lengre)
11. Elt deigen og del opp i to deler.
12. Lag to pølser og legg de i formene. La deigen heve uten plast og på et lunt sted, i 30 min. Pass på at du ikke glemmer de, har fått noen flate brød et par ganger...
13. Sett på ovnen, 200 grader og sett risten på nederste rille.
14. Etter heving ser deigen slik ut:
15. La deigen steke i 50-60 min. (kommer litt ann på hvor varm ovnen din er) på nederste rille.
16. Når brødene er ferdige legg de på en rist og la de avkjøle seg litt.
I og med at jeg lager to brød, fryser jeg ganske raskt det ene brødet. Brødet smaker godt også etter at det er fryst. Ferskt brød med brunost er gull!

6 kommentarer:

Liv Janne sa...

Spelt og rug er ikkje glutenfritt, så her bør du endre teksten....

Lene Haga Skarnes sa...

Hei Liv Janne. Det er helt riktig og beklager det. Skal rettes opp!
Takk for at du si ifra.
Mvh. Lene

Lillian Andreassen sa...

Har laget disse og blir kjempe gode! Men et spørsmål.. har nye som skal i ovnen nå.. og de blir veldig brune på toppen etter bare 30 min. Sist skrudde jeg ned til 100 de siste 20min. Gjør jeg noe feil? Hilsen må ha det inn med t-skei..

Lillian Andreassen sa...

Har laget disse og blir kjempe gode! Men et spørsmål.. har nye som skal i ovnen nå.. og de blir veldig brune på toppen etter bare 30 min. Sist skrudde jeg ned til 100 de siste 20min. Gjør jeg noe feil? Hilsen må ha det inn med t-skei..

Lillian Andreassen sa...

Har laget disse og blir kjempe gode! Men et spørsmål.. har nye som skal i ovnen nå.. og de blir veldig brune på toppen etter bare 30 min. Sist skrudde jeg ned til 100 de siste 20min. Gjør jeg noe feil? Hilsen må ha det inn med t-skei..

Lene Haga Skarnes sa...

Hei og beklager sent svar. Har ikke vært så aktiv og ditt innlegg hadde kommet under radaren. Hvis det funker på din ovn så er det helt supert, så lenge brødet er stekt inni. Hyggelig at du syntes de er kjempe gode! Lykke til videre med bakingen, hilsen Lene