Sider

07.10.2011

Bolærne


Østre Bolærne er en perle i Ytre Oslofjord.
Fantastisk øy som har alt en øy ved sjøen du trenger. Fisking, telting, gå natursti, leke i fjæra, bade, padle og bare å være tilstede på øya.

Jeg har akkurat kommet hjem fra en fantastisk tur på Østre Bolærne med friluftslivklassen fra Norges idrettshøyskole. Østre Bolærne er en av tre Bolærneøyer (Østre, Vestre og Mellom Bolærne).

Vi startet med en tur i hurtigbåten (www.flybaten.no) fra Husvik kai til Østre Bolærne. Gratis parkeringsplass på flybåten sin kai på Husvik. Ombord var det en av de som jobbet der som tok rollen som guide for oss. Han var fantastisk, hadde utrolig kunnskap om øyene rundt og han er en person som gjør historie spennende!

Øya er akkurat passe stor på den måten at en kan gå rundt øya ganske kjapt. Det var også lagt ut geocach på øya som en medstudent og jeg lette etter, dessverre så fant vi den ikke… Men, etter og fått opplæring i GPS av lærerne, fikk jeg litt smaken på geocaching. Morsom lek med GPS og en fin måte å bli mer interessert i kart, orientering, kompass og GPS (http://www.geocaching.com/). Finnes en app. til de som har iPhone for geocaching.

Østre Bolæren har også et naturreservat og noe av fuglelivet er fredet. Østre Bolærne er også kjent for sine mange sommerfugler om våren.

Øyene har vært lukket av forsvaret helt frem til 2004 fra 1916… 2004 forlot de øygruppen og Vestfold fylkeskommune kjøpte opp øygruppen. 2005 kom Nøtterøy kommune også inn på banen. Det er en debatt som går videre om øyene og at noen vil selge den osv. Min bakgrunn for å blogge om denne turen er at flere kan få opp øynene for øygruppen og bruke den. Så dette er mitt bidrag :-) . Øygruppen ligger ikke så altfor langt bort fra Oslo og har alt en trenger for å være ute ved sjøen. Fint for både voksne og barn!

Øya holder nå leirskole for elever, leies ut for kurs- og konferanser, gratis teltplass, overnattingsmuligheter, kommandantens kystledhytte, gjestehavn, idrettshall, fotballslette, badeviker, gjestehavn, gratis teltplass, kiosk (som sjelden er åpen…), krigshistorie med bunkerser og kanoner, turstier og er rik på flora.

Går an å ta dagsturer eller overnatte på øyene. Bare sjekk ut på forhånd hvor det er lov å overnatte/oppholde seg.

Anbefaler å følge godt med på været, været kan fort skifte. Så vær forberedt på kjappe vær forandringer som ellers ved sjøen.

Østre Bolærne: Gjestehavn, teltplass, badestrender, kyststi: Leirskole www.bolerneleirskole.no , Overnatting, restaurant og kiosk: www.bolerne.no , Signalstasjonen; selskapslokale: www.fulehuk.no , Kystledhytte: www.oslofjorden.org og www.bolerne.vfk.no
Mellom Bolærne; Russerfangeleir, Grevestuen, Bronsealdergravrøys, Småbruka i Jensesund: www.ytreoslofjord.no , www.jensesund.no

Vestre Bolærne; Gjestebåthavn, badestrender, teltplass, vikingleir, bronsealdergravrøys, båtbarnehage, naturreservat og kyststi. Utleiehytter: www. jensesund.no , Ladestasjonen kafe ang. overnattingsmuligheter og bordbestilling for grupper tlf.47389248 (08.09.2011)

Hvordan komme seg til øya:
Flybåten: www.flybåten.no
Båt taxi: Tønsberg Taxi båt www.tonsbergtaxibat.no
Småviken: www.smaviken.no
Kilder: Skriv fra Norges Idrettshøyskole (friluftsliv deltid 2011), Brosjyre fra flybåten; Øyhopping på Bolærne og brosjyren “Ytre Oslofjord – et hav av muligheter” av www.ytreoslofjord.no

Andre nettsider som kan være av interesse:
www.oslofjorden.org
www.bolerneleirskole.no
www.fulehuk.no – Fulehuk Fyr, leie av hele fyret eller deler


Ingen kommentarer: