Sider

09.10.2011

Tørr og varm på tur

Kle på deg lag på lag. Lurere med tynne klær lag på lag enn få tykke. Start med ull innerst, så fleece genser eller ullgenser til slutt en skalljakke.

For å holde deg tørr ha gensere som er lange nok til at du kan putte de ned i buksen din. Ha krave eller hals. Klærne dine bør ligge over hverandre på hele kroppen din.

Ikke for varmt, ta heller med deg varmere klær til å ta på deg når du stopper opp. Lurt å ha klær som du kan lufte ut av. For eksempel skalljakker med glidelås under ermene.

Velg ull fordi ull har den egenskapen at ull varmer seg selv opp selv om den inneholder vann. Ull kan inneholde opp til 33 % vann og enda ikke kjennes våt ut. Ull har i tillegg en stor slite- og rivestyrke.

Lett tørkede syntetiske klær er også å foretrekke.

Skall jakke (som også er vanntett) som hindrer at vinden blåser igjennom klærne. Husk at du må ha plass til klær under jakken.

Bruk vindvotter som du trekker utenpå ull votter/hansker, som beskytter mot vind og vann.

Unngå: bomullsklær – bomull trekker til seg mye vann og bruker lang tid på å tørke.

Impregner alle ytterklærne og skoene. Også regntøyet.

Ha med 2 brødposer som du kan ha utenpå sokkene hvis du må ut etter å ha tatt på deg tørre sokker i våte og ta på deg ullsokker utenpå posene så holder du deg varm og tørr.

Kilder:
Kristiansen, P.U. (2003). Friluftsliv året rundt. Skien: Orion Forlag AS
Linker: http://willersrud.no/2008/11/hvordan-kle-seg-pa-tur/, http://www.klikk.no/hvordantv/reise/friluftsliv/article359371.ece, http://www.stormberg.no/no/Glade-turtips/Praktiske-tips/Hvordan-kle-seg/ , http://ektesportsglede.no/hvordan-kle-seg-for-tur/ , http://ut.no/artikkel/1.7315412 , http://no.wikipedia.org/wiki/Ull_(tekstil)
http://www.friluftsnett.net/index.php?lang=no&side=haart-vader-paa-vinterfjallet

http://www.tuvatov.no/index.php

Ingen kommentarer: