Sider

07.12.2011

Krev utdanning av din gruppetreningsinstruktør og personlig trener (fitnessinstruktør)

Dessverre finnes veldig mange ufaglærte fitnessinstruktører (gruppetrening/treningsveiledere/personlig trenere) der ute på treningssentrene.

Gruppetreningstimer og instruksjoner blir basert på gamle myter og det er viktig for instruktørene å være "populære" på bekostning av sikkerhet og langtids skader av kunder/medlemmer/pasienter, dessverre.
Selvfølgelig må man ikke ha godt på skole som alle andre utdannelser for å bli god og vite hva en snakker om. Men, det er nødt for å være basert på sunn fornuft og de faktiske funn som er blitt gjort etter undersøkelser/forskning. Ikke på det som er "kult" og gir kjappe resultater på bekostning av helse og forebygging av skader.

Fitnessinstruktører har et personlig ansvar for at de kan stå inne for det de veileder/instruerer. Sier ikke at vi alle må mene det samme, fordi det finnes veldig mange veier til Rom. Men, det må være et visst grunnlag.

Slik som når det gjelder gruppetreningstimer er instruktørene for eksempel nødt for å kunne noe om forebygging av benhinnebetennelse. Som ved å unngå å "gynge" benene når en utøver trinn i sal. En skal setter ned hele foten eller hoppe helt opp fra gulvet. For å unngå belastning på fremsiden av benet. Dette vet man at forebygger skader.

Det er dessverre slik at ting som føles veldig gøy, går veldig fort og en får høy puls kjapt nødvendigvis ikke gir den beste treningseffekten eller er spesielt helsefremmende.

Noen fitnessinstruktører har dessverre fokus på seg selv og ser ikke behovet til den de skal trene. Har lest noen tester av personlig trenere og jeg mener at hvis ikke treneren har fokuset på den de skal trene er det styrk karakter. Selv om de er flinke med øvelser og alt det andre som er rundt. Det er jo den som skal trenes som er det som er viktig. Hjelper ikke om du kan alt av teori hvis du ikke ser personen fremfor deg. Som et eksempel: en bygger ikke store muskler på en som ønsker å trene mage/rygg (core musklatur)... Treneren skal ta utgangspunktet i den personen de trener og bygge på med de erfaringene treneren selv har.

Hadde jeg skulle startet på et treningssenter nå uten å ha noe kunnskap ville jeg gjort følgende:
  • Sjekket utdanningen til min fitnessinstruktør (gruppetrener/treningsveileder/personlig trener)
  • Selv om en flott utdannelse på papiret er i orden ville jeg gått litt grundigere til verks, for hvordan instruktøren anvender kunnskapen og har lært er to vidt forskjellige ting.
  • Ville valgt en personlig trener som har noe mer erfaring/utdannelse enn kun en personlig trener utdannelse. En som har erfaring fra forskjellige grener/temaer. Som for eksempel kan litt yoga, syklet, drevet med idrett ol. Eller har en lang erfaring, som da har mye øvelser og erfaring å spille på.
  • Hatt en samtale om følgende: standpunktene, holdningene og hvilket perspektiv fitnessinstruktøren har. For å se om vi var på samme "side".
  • Spesielt lagt vekt på hva slags holdninger instruktøren har til helseperspektivet mitt.
  • Velger instruktøren alle de raske løsningene for å tilfredsstille meg eller forteller instruktøren sannheten at ting tar tid? At trening og kosthold er ferskvare i den forstand at det holder ikke med en diett og tro vekten/formen/figuren holdes i lang tid.
  • Om instruktøren ikke kan min skade/sykdom innrømmer dette og er villig til å sjekke opp og hjelpe meg.
Ut i fra dette ville jeg valgt en instruktør som passet meg, som har de ønskene jeg har. Og har et helse og langtidsperspektiv, altså helhetlig trening og kosthold.
Ville også valgt en trener som er ærlig (på en konstruktiv og oppbyggende måte) og som bruker sine egne erfaringer til å hjelpe meg.
Finn en instruktør du har god kjemi med. Da blir kommunikasjonen og resultatene bedre.

Og funker det ikke med en instruktør bytt instruktør!!

Det finnes utrolig mange dyktige og flinke fitnessinstruktører der ute.
Bare vær litt kritisk til hvem du velger for din egen kropp og helse.

Lykke til!

Tips til linker:
Vil ha høyere kompetanse i tøff trenings bransje http://www.trening.no/treningstips/9328.o2.html
200 nye treningssentere siden 2008 http://creno.no/filestore/Crenoavisen/Side03Trening.pdf

Tester av personlig trenere:
http://www.dagbladet.no/dinside/2006/01/12/454573.html
http://www.tv2.no/underholdning/hjelperdeg/personlig-trener-hvor-bra-er-egentlig-timene-3634110.html
http://www.dinside.no/826860/personlige-trenere-til-test

Benhinnebetennelse:
http://www.sportsskader.no/?mod=plink&id=1086
http://www.treningsmagasinet.no/wip4/beinhinnebetennelse/d.epl?id=445198

Forebygging av idrettskader:
http://www.klokavskade.no/Default.aspx?epslanguage=NO


Ingen kommentarer: